Welkom bij GRAAF FLORIS V Jagerssociëteit sinds 1959.

Introductie

Overveen, 1 september 2007

Welkom op de website van jagerssociëteit Graaf Floris V. Opgericht in 1959 door mensen die de natuur hoog in hun vaandel hadden staan. Mensen die niet alleen jagers maar echte natuurmensen waren. Een sociëteit oorspronkelijk bedoeld voor mannen die lid waren van de KNJV afdeling Haarlem die ervaringen met elkaar wilde delen over natuurbeheer, jacht, schadebestrijding, hondenwerk en dat allemaal in een gezellige ambiance onder het genot van een kopje koffie of een goed glas wijn.
Dat is vandaag de dag nog steeds zo! En het ledental groeit zelfs! Iedere laatste dinsdag van de maand komen mensen uit de regio met hart voor de natuur bij elkaar om enthousiast ervaringen uit te wisselen over natuurbeheer, flora - en faunawet, hondenwerk etc. onder het genot van een kop koffie of een goed glas.

Ik kan u wel vertellen: “de natuur verbroedert”.

Daarnaast worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd zoals: vissen(zee of forel), kleiduivenschieten, culinaire elementen, films over natuurbeheer etc.

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over onze sociëteit. U vindt foto’s uit het verleden maar ook afdrukken van recente evenementen, recepten en zelfs sterke verhalen.

Ik wens u veel plezier met het bekijken van de website.

Voorzitter

 

 


website bijgewerkt per:
24 januari 2016


 

Historie

Het was in 1959 toen een aantal mannen besloot een Jagerssocieteit op te richten. Bij deze oprichting waren actief betrokken:

Arnold van der Wal (Cartouche), Leo Geel (Woodcock), Rozendaal, van de Plaat, Smidhuizen en Ome Dirk.

Deze zes vormden tevens het bestuur van de toenmalige afdeling Haarlem van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging.
De maandelijkse ontmoetingsplaats voor leden van de Jagerssocieteit werd Hotel Restaurant Graaf Floris V in Vogelenzang (zie foto).


Hier begon het in 1959 :Hotel Restaurant Graaf Floris V in Vogelenzang

De naam van de societeit werd aan deze locatie gekoppeld en bestaat tot de dag van vandaag nog steeds. Zij het dat de locaties in de loop der jaren veranderden: van Vogelenzang naar de zolder van de schuilkerk aan de Kokstraat in Haarlem. Vervolgens korte tijd in de kelder van de St. Bavo Kerk aan de Leidse Vaart en korte tijd in een buurthuis in Lijnden om begin 2000 neer te strijken in een buurthuis in Cruquius. Op dit moment is Graaf Floris V gehuisvest in de fraaie boerderij "Voorzorg"aan de IJweg in Zwanenburg waar sterke verhalen, een borreltje en een sigaar zich goed laten combineren.

Wat gebeurde er in de afgelopen 48 jaar?
Hans Sickmann (actief jager en lid van Graaf Floris V vanaf 1959) vertelt graag over de roemrijke historie van de societeit. "Een balletje gehakt 50 cent, een borreltje 50 cent, mooie jachtverhalen en dito jachtervaringen". "Jagers en societeitsleden vanaf de start zoals Jan van de Heuvel, Herman Ruwee en Leo Geel en Ben Holleboom, ze zijn helaas overleden, maar zij houden onze herinneringen levend". Ook de jonge jagers van toen zoals Tom IndenBos, Joop Parlevliet, Frans van Opzeeland, Cor Wilkes, Maarten Groeneberg en vele anderen maakten deel uit van het jagersgilde in de wijde omgeving, aldus Hans Sickmann. Hans was jaren voorzitter van Graaf Floris en vertelt graag over 'zijn' soos. Het aantal leden in de eerste jaren was ongeveer 15. We kwamen elke dinsdagavond bij elkaar om te klaverjassen, een borreltje, een balletje en een sigaartje. Allemaal jagers met af en toe een hondenman (Rob Waage was de eerste, in de negentiger jaren volgden er meer). We gingen kleiduiven schieten en vissen op de waddenzee. Zo af en toe een mooie wandeling met onze partners in de duinen (o.l.v. Joop Doorenbos), een duivendag o.l.v. Maarten Groenenberg, de jaarlijkse eendenjacht aan het Noordzeekanaal o.l.v. Paul Goedvolk, fretteren met Piet Suurd en Ger Pruijssen.

In 2006 heeft Wim van der Pijl - na 6 jaar voorzitterschap en gezichtsbepalend boegbeeld - is het voorzitterschap overgedragen aan Sjoerd J die samen met secretaris Rob W leiding geeft aan het jagende en drijvende gezelschap Graaf Floris V. Medio 2009 telt de jagerssocieteit circa 65 leden (overwegend mannen).

Het fotoboek van deze website vertelt nog meer over het rijke verleden van Graaf Floris V.

webbeheerder.